top of page
חיפוש

פינוי-בינוי: המדריך שכל דייר צריך להכיר

  • עו"ד אלכס גוכלרנר
  • 1 באפר׳
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 9 באפר׳

במציאות הישראלית של היום, שבה מחירי הדיור מרקיעים שחקים והערים הולכות ומצטופפות, פרויקטי פינוי-בינוי הפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף העירוני. אולי גם אתם קיבלתם לאחרונה הצעה לפרויקט כזה, או שמעתם על שכונה קרובה שעוברת מהפך. אבל מה באמת מסתתר מאחורי המונח הזה, וכיצד תוכלו להבטיח שהאינטרסים שלכם מוגנים?

קצת על פינוי-בינוי ולמה זה טוב לכולם

פינוי-בינוי הוא מסלול התחדשות עירונית שבו הורסים בניינים ישנים ובמקומם מקימים בניינים חדשים וגבוהים יותר. הדיירים הוותיקים מקבלים דירות חדשות ומשודרגות, והיזם מרוויח מהדירות הנוספות שהוא יכול למכור. זו עסקה שכולם מרוויחים ממנה – הדיירים, היזמים, והעיר שמתחדשת.

אני, עו"ד אלכס גוכלרנר, מלווה כבר שנים רבות דיירים בתהליכי פינוי-בינוי. לאורך הדרך החתמתי אלפי הסכמים, העברתי הרצאות וכנסים בנושא, ונוכחתי לדעת שהידע הוא הכוח החשוב ביותר שדיירים יכולים לקבל. לכן החלטתי לשתף אתכם בתובנות המרכזיות שצברתי.

איך זה עובד? המסע מרעיון לדירה חדשה

התהליך מתחיל כשיזם מזהה פוטנציאל בבניין או במתחם שלכם. מרגע זה מתחיל מסע ארוך שיכול להימשך מספר שנים, אבל בסופו מחכה לכם דירה חדשה ומשודרגת.

בשלב הראשון, כדאי להתארגן כדיירים ולבחור נציגות שתוביל את התהליך. אני תמיד ממליץ לחבור לעורך דין מנוסה בתחום כבר בשלבים המוקדמים. נכון, אני משוחד, אבל האמינו לי שליווי משפטי נכון יכול לחסוך לכם המון כאבי ראש בהמשך.

כשאני מלווה דיירים, אנחנו עובדים יחד על גיבוש קריטריונים לבחירת היזם הנכון. זה קריטי! היזם הזה הולך להיות שותף שלכם למסע ארוך. צריך לוודא שיש לו את הניסיון, היכולות הכלכליות והמקצועיות לעמוד בהבטחות.

לאחר בחירת היזם, מגיע השלב של ניסוח וחתימה על הסכם. כאן טמונים הפרטים הקטנים שעושים את ההבדל הגדול. מניסיוני, דיירים שלא נעזרים בייעוץ משפטי מקצועי עלולים למצוא את עצמם חתומים על הסכמים שלא באמת מגנים על האינטרסים שלהם.

היזם מקדם את התכנית בוועדות התכנון השונות, מקבל היתרי בנייה, ואז... מתחילים לבנות! בשלב זה אתם עוברים לדיור חלופי (שכירות שהיזם משלם) ומחכים שהדירה החדשה שלכם תהיה מוכנה. זה אולי החלק המאתגר ביותר בתהליך, אבל עם ביטחונות נכונים, הוא עובר בשלום.


איך להתכונן לתביעה אזרחית

הביטחונות שחייבים לדרוש

בכל הסכם פינוי-בינוי, הביטחונות הם לב העניין. הנה הביטחונות החשובים ביותר שאני תמיד דואג שהלקוחות שלי יקבלו:

  • ערבות בנקאית - זה הביטחון החזק ביותר. אם היזם לא יעמוד בהתחייבויותיו, יש לכם כיסוי כספי.

  • הערת אזהרה בטאבו - מבטיחה שהיזם לא יוכל למכור את הזכויות במקרקעין לצד שלישי.

  • פוליסת ביטוח דירה חלופית - במקרה שהיזם לא יספק את הדירה החדשה, הביטוח יאפשר לכם לרכוש דירה דומה.

  • הסכם דיור חלופי מפורט - שמבטיח לכם מגורים נאותים בתקופת הבנייה.

איך בוחרים את היזם הנכון?

בחירת היזם היא אולי ההחלטה החשובה ביותר בתהליך. אני תמיד אומר ללקוחות שלי לבדוק היטב את הדברים הבאים:

האם היזם ביצע פרויקטים דומים בעבר? דברו עם דיירים מפרויקטים קודמים. שמעו על החוויות שלהם. בדקו אם היזם עמד בלוחות הזמנים ובהבטחות שלו.

בחנו את החוסן הכלכלי של היזם. האם יש לו את האמצעים להוציא לפועל פרויקט בסדר גודל כזה? בפרויקטים של עשרות או מאות מיליוני שקלים, אי אפשר להסתמך על הבטחות בעל פה.

שימו לב לתכנית האדריכלית ולתמורה המוצעת. האם אתם מקבלים דירה שבאמת שווה יותר? האם השדרוג משמעותי? המיקום של הדירה החדשה בבניין הוא גם פרמטר חשוב להתייחס אליו.

לסיכום, פינוי-בינוי הוא הזדמנות נהדרת לשדרג את נכס הנדל"ן שלכם ולשפר את איכות החיים שלכם, אבל חשוב לעשות זאת נכון. עם ייעוץ משפטי מקצועי, ביטחונות מתאימים ובחירה נבונה של יזם, אתם יכולים להפוך את החוויה למוצלחת ומספקת.

אני, עו"ד אלכס גוכלרנר, כאן כדי ללוות אתכם בתהליך הזה, עם הניסיון והמומחיות שצברתי בהחתמת אלפי הסכמים ובליווי פרויקטים רבים מסוג זה.



 
 
  • whatsapp
bottom of page